Cukier...

Dla wszystkich zastanawiających się czy dieta bez cukru jest dobrym pomysłem: "...Według wielu autorów cukier (sacharoza) tłumi działanie układu odpornościowego. Jak to się dzieje? Spożycie cukru stymuluje trzustkę do wydzielania dużych ilości insuliny, która konieczna jest do jego rozłożenia. Insulina pozostaje w krwiobiegu jeszcze długo po rozkładzie cukru, co utrudnia przysadce mózgowej wydzielanie hormonu wzrostu. Hormon ów pełni funkcję głównego regulatora układu odpornościowego, a więc
każdego objadającego się codziennie dużymi ilościami cukru prędzej czy później czeka ostry niedobór tego hormonu, w konsekwencji zaś obniżenie odporności na skutek nieustannego nadmiaru insuliny we krwi. Najczęściej spożywany, rafinowany, biały cukier traktowany jest przez układ odpornościowy jako ciało obce z uwagi na swą nienaturalną strukturę chemiczną oraz obecność przemysłowych zanieczyszczeń powstałych w procesie przetwórczym. Tym samym cukier niepotrzebnie wywołuje także reakcje obronne i może indukować odczyny autoimmunologiczne...."


źródło:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=408084922605641&set=a.352195241527943.83880.351287104952090&type=1&theater

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz